2008. október 15., szerda

Átmegyünk a saját oldalunkra

Lssan, de biztosan áttesszük a székhelyünket ide: www.velocen.hu

Segíts abban, hogy miket tudjon az oldal! :)

Köszi

.:. Velocén .:.

2008. október 14., kedd

Bicikliseket bírságolnak

Most már napok óta lehet erről itt-ott olvasgatni, úgyhogy beidézzük az egyik cikket:

A rendőrség valóban bekeményített, nyilvánosságra hozták az októberre és novemberre bejelentett, gyalogosokra és biciklisekre vonatkozó fokozott ellenőrzések első eredményeit. Az ORFK közleménye szerint a balesetveszélyes helyeken és napszakokban ellenőriznek, külön odafigyelnek a korlátozott látási viszonyok között szürkületben és éjszaka világítás nélkül közlekedőkre.

A bicikliseknél ellenőrzik a kötelező tartozékokat és működésüket, így a kormányberendezést, a fékszerkezetet, a csengőt, a világítást és a küllőprizmát, illetve a közlekedési szabályok betartását, ellenőrzik továbbá az alkoholfogyasztást.

Október első öt napján 3526 rendőr és 92 polgárőr összesen 4338 gyalogost és 5729 kerékpárost ellenőrzött. Helyszíni bírságot 171 gyalogosra és 513 biciklisre szabtak ki, szabálysértési eljárást pedig 121 gyalogos és 252 biciklis ellen indítottak. A kerékpárosok közül 14 embert vittek be vér- és vizeletvizsgálatra, 13-at pedig szondáztatásra állítottak elő.

Az ORFK közölte azt is, hogy ebben az időszakban három gyalogos és két kerékpáros vesztette életét közutakon.

via kerékagy

2008. október 13., hétfő

650 millió

Itten a fővárosi töketlenkedésről írnak: http://kerekagy.blog.hu/2008/10/10/megvolt_a_penz_de_aztan_elveszett

Itten meg a tulajdonosi és hatósági huzavonáról: http://www.fn.hu/belfold/20081013/22_kilometer_bicikliutat_bukott_el/

Bónusz: MDF-es wiki-típusú keró útvonaltervező: http://www.fn.hu/belfold/20081010/mdf_utat_mutat/

UPDATE: http://www.privatbankar.hu/html/cikk/friss.php?hir=65001
Értjük? Az alkotmány utcai... Azért kár is. Egyszer arra járok, lefotózom, mindenki okulására...

2008. október 10., péntek

VELOCÉN TÚRA: október 12.

Vasárnap, egy utolsó utáni Velocén Túrát nyomunk, mivel nagyon szép idő van.

A cél a szentendrei sziget északi csücske, vagyis a Szigetspicc.

Találkozzunk a szentendrei Gombánál (Duna korzó), 9.30-kor.

GYERTEK TEKERNI!

Kerékpárt, tandemet, jókedvet, sisakot szükség esetén biztosítunk.

Itt blogolunk (egyelőre): http://velocen.blogspot.com/
Itt lesz a honlapunk: http://velocen.hu/
Itten pedig a hot line telefonszám: 20 / 412-0731

Várunk szeretettel!

Autós-biciklis pengeváltás

Autós-biciklis pengeváltás zajlik a Nol.hu-n, íme sorrendben a cikkek:

"Kosz, bűz, zaj, fúj!" Európaui autómentes nap, szeptember 22.

Ostoba autós válasza az eszes fizikusnak

Kedves Ostoba Autós!

2008. október 6., hétfő

Rejtélyes a hullámzó bicikliút története

Egy névtelen hozzászólónk is ezt írta, de itt a cikk a kerékagyról:

Minap a frissen átadott Megyeri hídon jártunk, és jól meglepődtünk: a hídra felvezető bicikliút burkolata hullámzik. Megpróbáltuk megtudni a kivitelezőtől, hogy mi az oka. Azt a választ kaptuk, hogy szándékosan alakították ki így az út burkolatát, Magyarországon először alkalmazták ezt a módszert, melynek az a célja, hogy kerekes székkel közlekedők számára is biztonságos és az előírásoknak megfelelő legyen, mondta Rapkay Kálmán, a Hídépítő Zrt. igazgatója.



Elmagyarázta, hogy 1-2 méterenként vízszintes részekkel szakították meg a lejtős utat, hogy a kerekes székesek ezeken a szakaszokon megpihenhessenek, illetve hogy elkerüljék a túlzott felgyorsulást. A kialakításnál figyelembe vették az EU-s és a magyar jogszabályok útépítésre vonatkozó előírásait, így a bicikliút minden szabványnak megfelel.

Arra a kérdésre, hogy mi indokolta, hogy a kerekes székesek számára a bicikliutat, és nem a híd déli oldalán vezető, gyalogosoknak kialakított járdát jelölték ki, azt mondta, a KRESZ-ben foglaltak szerint jártak el.

A kerékpárút tábla azt jelzi, hogy „a kétkerekű kerékpárok csak a kerékpárúton közlekedhetnek; a segédmotoros rokkantkocsi, gépi meghajtási kerekes szék, illetőleg a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja. A kétkerekű segédmotoros kerékpár, segédmotoros rokkantkocsi a kerékpárúton legfeljebb 20 km/óra sebességgel közlekedhet. A kerékpárúton más jármű közlekedése tilos” - áll a közúti közlekedés szabályairól szóló törvényben.

Ugyanez a törvény azonban azt is kimondja, hogy "a mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek".

Rapkay Kálmán elmondta azt is, hogy ha külön rámpa épült volna a tolószékeseknek, úgy 4-5 méterrel ki kellett volna szélesíteni a töltést, ami nehezítette volna a terület kisajátítását, és jelentősen növelte volna a beruházás költségeit.

via: kerekagy

2008. október 3., péntek

Szombat - vasárnap: kjerékpár túra a Dunakanyarban

Idézet: "Szombat és vasárnap is túra, kérem jelentkezzenek!

Ne tegyenek kifogásokat!

Az ajánlat:
- szombat: Esztergom-Dorog-Pilis-Budapest
- vasárnap: Szob-Vámosmikola-Börzsöny-Budapest

Találka: szombaton 8.15-kor a Margit-híd budai hídfőjénél a jegypénztáraknál. A 8.27-es vonattal megyünk Dorogig, onnan fel a hegybe, és vissza Budapestre.

Részletek kiderülnek a túra során.

Hívjanak, akit akarnak (akkor is, ha maguk nem tudnak jönni).

Két fő esetén a túra nem indul (ez nem fordulhat elő), de rossz idő esetén sem marad el!

Kérem, tegyék meg tétjeiket!

Üdvözlettel: az önök jóakarója, Klári"

Közellebbiről, mondjuk egy vasárnapi csatlakozásról tőle lehet érdeklődni: http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=82815

Hullámzik a bicikliút a Megyeri hídnál

Kedden átadták a Megyeri hidat a forgalomnak, a kerékpárosok vehették először birtokukba, bicikliutat a híd északi oldalán alakítottak ki. Elmentünk kipróbálni.

A hidat a pesti oldalról megközelítve a Váci út és Fóti út kereszteződésétől egészen a hídig visz a kerékpárút - csak az Árpád út és a Fóti út közötti szakaszon kell átverekedni magunkat. A Váci útról ne felejtsetek a 2-es út mellett vezető bicikliútra fordulni, Dunakeszi felé, ne tévesszen meg senkit a zsákutca tábla se. A híd közelében ismét van egy csel, de ennek se dőljetek be.

A Megyeri híd alatt egy új útszakaszt is építettek a bicikliseknek, legutóbb alig egy hónapja jártunk erre, a most frissen aszfaltozott pár száz méter akkor még nem létezett.

Az első meglepetés akkor ért minket, amikor megláttuk a hídra felvezető bicikliutat: a burkolata hullámzik.
A második meglepetés Budán volt: ott ugyanezt tapasztaltuk. A hídon legalább semmi gond nincs az út minőségével. A hullámzó szakaszon többször is átgurultunk, megpróbáltunk rájönni, mi lehet a funkciója, ha egyáltalán van neki. Azt is teszteltük, hogy csak látható vagy érezhető is a hullámvasút. Érezhető.

A hullámzás lehetséges okáról megkérdeztünk egy független szakértőt, aki azt mondta, a földmű kerékpárút esetében is megfelelő tömörítést igényel, az aszfaltréteget az autóutakhoz hasonlóan alapozni kell. A hullámzás okainak pontos meghatározásához azonban részletesen kell tájékozódni a tervezés és a kivitelezés szakaszairól, megalapozott véleményt csak azután lehet alkotni. Megpróbáltuk megkérdezni a kivitelezőt is, egyelőre nem jártunk sikerrel.

Budán a hídról levezető bicikliút egy bicikliút vége táblába torkollik, a gyakorlatban viszont ez nem okoz gondot, simán be lehet csatlakozni a Szentendrét Budapesttel összekötő kerékpárútra - csak az egyelőre sűrű dömperforgalomra kell figyelni.


A híd amúgy gyönyőrű, sok biciklist is láttunk, mindenki megáll, nézelődik, előkerülnek a fényképezők.


A Lupa-sziget látványának külön örültünk, az ott nyaralók viszont nem biztos, hogy szeretni fogják, hogy az eddig háborítatlan magányukat bámészkodók zavarják majd.

via kerekagy