2008. október 3., péntek

Hullámzik a bicikliút a Megyeri hídnál

Kedden átadták a Megyeri hidat a forgalomnak, a kerékpárosok vehették először birtokukba, bicikliutat a híd északi oldalán alakítottak ki. Elmentünk kipróbálni.

A hidat a pesti oldalról megközelítve a Váci út és Fóti út kereszteződésétől egészen a hídig visz a kerékpárút - csak az Árpád út és a Fóti út közötti szakaszon kell átverekedni magunkat. A Váci útról ne felejtsetek a 2-es út mellett vezető bicikliútra fordulni, Dunakeszi felé, ne tévesszen meg senkit a zsákutca tábla se. A híd közelében ismét van egy csel, de ennek se dőljetek be.

A Megyeri híd alatt egy új útszakaszt is építettek a bicikliseknek, legutóbb alig egy hónapja jártunk erre, a most frissen aszfaltozott pár száz méter akkor még nem létezett.

Az első meglepetés akkor ért minket, amikor megláttuk a hídra felvezető bicikliutat: a burkolata hullámzik.
A második meglepetés Budán volt: ott ugyanezt tapasztaltuk. A hídon legalább semmi gond nincs az út minőségével. A hullámzó szakaszon többször is átgurultunk, megpróbáltunk rájönni, mi lehet a funkciója, ha egyáltalán van neki. Azt is teszteltük, hogy csak látható vagy érezhető is a hullámvasút. Érezhető.

A hullámzás lehetséges okáról megkérdeztünk egy független szakértőt, aki azt mondta, a földmű kerékpárút esetében is megfelelő tömörítést igényel, az aszfaltréteget az autóutakhoz hasonlóan alapozni kell. A hullámzás okainak pontos meghatározásához azonban részletesen kell tájékozódni a tervezés és a kivitelezés szakaszairól, megalapozott véleményt csak azután lehet alkotni. Megpróbáltuk megkérdezni a kivitelezőt is, egyelőre nem jártunk sikerrel.

Budán a hídról levezető bicikliút egy bicikliút vége táblába torkollik, a gyakorlatban viszont ez nem okoz gondot, simán be lehet csatlakozni a Szentendrét Budapesttel összekötő kerékpárútra - csak az egyelőre sűrű dömperforgalomra kell figyelni.


A híd amúgy gyönyőrű, sok biciklist is láttunk, mindenki megáll, nézelődik, előkerülnek a fényképezők.


A Lupa-sziget látványának külön örültünk, az ott nyaralók viszont nem biztos, hogy szeretni fogják, hogy az eddig háborítatlan magányukat bámészkodók zavarják majd.

via kerekagy

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hali!
Én úgy tudom a bicikli-feljáró azért hullámzik, hogy a kerekesszékesek időnként meg tudjanak pihenni.
Bruno