2008. augusztus 7., csütörtök

Utazz környezettudatosan!

A közlekedés az a terület, ahol a legkülönbözőbbek az egyéni szén-dioxid-egyenlegek.Míg egyesek nagy autókkal, városi "terepjárókkal" száguldoznak, mások a buszozást választják. Van, aki nyaraláskor repülőn utazza be a világot, és van, aki gyalogtúrázik. A szokások nagyon eltérőek, így az utazás terén az energiatakarékosságlehetőségei is óriásiak!

[01] Használj tömegközlekedést! Az autóbuszok, villamosok és vasutak akár háromszor anynyiraenergiahatékonyak, mint a személygépkocsik. A leghatékonyabb a városi kötöttpályás közlekedés, amely a jövőben, ha bioenergia működteti majd, még tisztább lesz.

[02] Gyalogolj többet! A gyaloglás edzésben tart, és az éghajlatot sem veszélyezteti. Hódítsd meg újra a városokat – gyalogszerrel!

[03] Csak akkor repülj, ha nagyon muszáj! A légi közlekedés az egyik legnagyobb klíma-gyilkos. Keress alternatívákat: szervezz telefon- vagy videokonferenciát. Csökkentsd a hosszú repülőutak számát. Rövidebb utakon (akár a szomszéd országokba is), a vasúti közlekedés is gyors és sokkal kevésbé károsítja az éghajlatot.

[04] Vegyél kisebb autót! Ha legközelebb kocsit vásárolsz, legyen ez a legfontosabb kérdés: "Mennyit fogyaszt?" Már kaphatók olyan autók, amelyek 100 km-en csak 4 litert fogyasztanak,s ez akár 2 literre is lecsökkenhet majd. Segíts abban, hogy az óriási limuzinok, terepjárók és más energiafalók gazdái szégyelljék kocsijukat a nyilvánosság előtt mutogatni.

[05] Kerékpározz! A kerékpár kevés helyet foglal, és nem fogyaszt üzemanyagot, továbbá csendes, tiszta és edzésben tart. Használj ki tehát minden alkalmat a bicajozásra: munkába járáskor, bevásárláskor, sőt akkor is, ha nyaralni mész.

Via Greenpeace: http://www.greenpeace.hu/index.php?m=kampany&alm=3&sub=4&lap=166&id=170

Nincsenek megjegyzések: